#töitäjatunturielämää
Tutustu töiden ja tunturielämän yhdistämiseen alla olevista jutuista.
Etätyökevät Ylläksellä
Piritta Seppälä on 44-vuotias Lappi-rakkaussuhteella varustettu luontoihminen, aktiivinen talvilajien harrastaja ja maailmanmatkaaja. Työkseen hän johtaa omaa viestintätoimistoaan, Viestintä Pirittaa, ja toimii viestintäkouluttajana. Hämeestä tuleva Piritta asui kevään 2022 ajan Luosussa ja kirjoittaa Kuukkeliin siitä, millaista on elää ja työskennellä tunturin kupeessa. Pirittan kevättä Lapissa voi seurata myös Instagramissa @Piritta4 #ReissuPiritta.
Lue alta Pirittan Kuukkeli-lehteen kirjoittama 12-osainen juttusarja!
Kohti Ylläksen kevättä (osa 1/12)
Se oli jossakin kohtaa viime syyskuuta, kun päätin viettää Ylläksellä osan tästäkin keväästä. Aluksi mietin viime vuoden kaltaista noin kuutta viikkoa, kunnes päädyin lähes tuplasti pidempään jaksoon.
Elämää ei kannata käsikirjoittaa (5/12)
Kirjoitin viime viikolla siitä, kuinka koronan myötä olen täällä pohjoisen talvessa itselleni ihan uuden äärellä. Sairastettuani rankemman ja kaksi viikkoa lähtöäni viivästyttäneen tautimuodon, joudun nyt terveyteni vuoksi himmailemaan intoani viilettää laduille, hangille ja rinteisiin. Ajattelin tämän olevan se oppikoulu, mikä tällä kertaa tuli opittavaksi. Elämä päätti heittää kuitenkin vähän lisää vettä myllyyn.
Lapin ihmiset ja ihmisiä Lapissa (9/12)
Täällä pohjoisessa kevättä asuessani olen päässyt sinuiksi myös paikallisten ihmisten ja elämäntavan kanssa. Molempien asioiden suhteen kokemukseni on positiivinen. Letkeä elämänasenne ja aika jutustelulle – siinä on sellainen kombo, mistä pidän. Voi toki olla, että näen lappilaisuudesta vielä vain pintakuorrutteen, mutta yhtä kaikki se toimii minuun.
Ylläs jo äidinmaidossa (osa 2/12)
Minulla on maailmassa muutamia paikkoja, joita kutsun henkisiksi kodeikseni. Olen matkustanut elämässäni paljon ja käynyt monessa haaveideni kohteessa. Silti muutamat niistä ovat uponneet sydämeeni ylitse muiden. Yksi henkisistä kodeistani on Mauritius, toinen Nepalin Himalaja. Suomessa näitä paikkoja on kaksi: ystäväni mökki Inarissa – ja Ylläs.
Valo lisääntyy ja taivas tanssii väreissä (6/12)
Samalla kun päivänvaloa näkyy enemmän ja enemmän pohjoisen taivaalla, alkaa myös omassa elämässäni pilkahtaa valonsäteitä. Jotenkin kummasti tähän tunturityöskentelyni alkumetreille sattui vaihe, joka toi kerta rysäyksellä tummia pilviä elämääni monella saralla. Tämä on osaltaan muistuttanut minua siitä, että tällaista tämä elämä täällä pohjoisessakin on: ei aina pelkkää hymyä.
Tunturin vetovoima ja kunnioitus (10/12)
Meitä ihmisiä vetää Ylläkselle moni asia. Toiset tulevat nauttimaan laduista, toiset hakemaan vauhtia tunturirinteistä. Monilla tänne saapuvilla on vuosien perinteet takanaan, kun toiset ihmettelevät näitä maisemia ensimmäisiä kertoja. Toiset hakevat rauhaa, toiset riemua.
Työnteko tunturissa vaatii itsekuria (3/12)
Etätyöskentely Ylläksellä on samanlaista kuin etätyöskentely kotona. Työt on hoidettava arkena ja aikatauluista on pidettävä kiinni. Eron kotiolosuhteisiin luovat tunturit, ulkoilumahdollisuudet ja luonnonrauha. Luonnon vetovoima ja halu liikkua voivat toisinaan myös sekoittaa pakkaa, kun himo ulkoilmaan käy liian kovaksi.
Latumaisemia ja todeksi tulleita unelmia (7/12)
Viime viikonloppuna minulle koitti ilon päivä, kun pääsin vihdoin palaamaan Ylläksen laduille. Tätä hetkeä olin odottanut jo viikkoja, joten hymy ulottui korviin saakka ladulla leuhottaessani. Tai no, ehkä meno oli enemmänkin sellaista hissukseen hiipimistä, mutta silti niin ihanaa. Pitkä toipumisaika koronasta ja alkuvuoden muista uuvuttavista tilanteista kannatti, sillä keho ei potkaissut lenkkien jälkeen enää takaisin.
Töitä ja lomaa savottamiesten parakilla (11/12)
Huonettani sanotaan toimistoksi. Se sijaitsee pitkän ja keltaisen, parhaimmillaan 52 ihmistä majoittavan pirtin toisessa päädyssä. Nimitys tulee siitä, että huoneessa ovat alun perin asuneet savottamiesten työnjohtajat. Jatkan tavallaan tätä perinnettä, kun kevään ajan olen johtanut viestintätoimistoani samaisesta toimisto-huoneesta käsin.
Talviliikuntaa ja rauhoittumista tunturissa (4/12)
Haaveissani on ollut hiihtää kaikki Ylläksen ladut tämän kevään aikana. Vastaavasti olen toivonut, että pääsen nauttimaan laskettelurinteistä koko kausikorttini edestä. Olen myös miettinyt, pitäisikö vihdoin kokeilla läskipyörää tai tutustua vapaalaskun maailmaan. Uudet liukulumikengät houkuttelevat takamaastoretkille. Lisäksi Pallas, Olos ja Levi ovat siintäneet silmissäni jo pidempään.
Työarjen erot etelä vrs. pohjoinen (8/12)
Elämä ja rutiinit Ylläksellä ovat asettuneet uomiinsa. Se tarkoittaa käytännössä työntekoa, ruoanlaittoa, siivousta, talvilajien harrastamista, saunan lämmittämistä ja pienimuotoista sosiaalista elämää. Sellaista ihan normaalia arkea siis, hienoisella tunturilisällä varustettuna.
Tunturielämän oppeja ja tulevaisuuden haaveita (12/12)
Seuraavien viikkojen aikana ja viimeistään niiden jälkeen tunturi hiljenee hetkeksi. Toukokuun aikana hanki alkaa hiipua, purot laulavat solinallaan ja muuttolinnut lentävät taivaalla. Maisema muuttuu silmissä ja alkaa kasvaa uutta elämää.
-
Puuterielämää
Korona-aika on saanut monet haaveilemaan etätöistä Lapissa. Erkki Izarra ja Paula Tommila tekivät siitä arkea.
KAIKKI riippuu puuterista. Aamuisin Erkki Izarra katsoo ulos ikkunasta ja päättää päiväjärjestyksensä. Jos on satanut uutta lunta, edessä on Lapin etätyöelämän päiväjärjestyksen vaihtoehto yksi. Se menee näin: hän vie lapset kouluun varttia yli kahdeksaksi ja menee itse rinteeseen tunniksi tai pariksi, jotta pääsee laskemaan pehmeässä pakkaslumessa. Ensimmäinen videopalaveri on viimeistään yhdeltätoista.
-
Äkäslompolo tarjoaa erinomaiset puitteet etätyöskentelyyn
Etätyö Lapissa– uhka vai mahdollisuus? Itse päätin suhtautua asiaan mahdollisuutena. Kun keväällä 2021 vaikutti vahvasti siltä, että kotikonttorissa istuminen vain jatkuu ja jatkuu (kiitos koronapandemian), ajattelin: nyt olisi loistava tilaisuus nähdä – no, ei maailmaa – mutta Suomea. Tehdä töitä Helsingissä, Länsi-Suomessa tai Pohjois-Karjalassa. Vaihtaa maisemaa ja naputtaa läppäriä Naantalissa tai Nurmeksessa. Tai miksei jopa Äkäslompolossa?
-
Vieraskynä: Haaveiletko etätöistä Lapissa? Hannu muutti avovaimonsa kanssa Ylläkselle, eikä kadu ratkaisuaan
Loppuvuodesta 2018 Hannu Jaakkola oli avovaimonsa kanssa kyllästynyt Helsingin pimenevään syksyyn, ja he halusivat kokea kokonaisen talven Lapissa. Tästä alkoi Jaakkolan elämän uusin tarina, josta hän kertoo blogissaan.
-
Kohta Coworking avaa etätyötilan Ylläkselle
Lauantaina 7. marraskuuta Äkäslompolossa Jounin kaupan yläkerrassa kilisteltiin kolmella lasilla kuohuvaa: toisilleen hyvinkin tutut Paula Tommila, Heidi Siira ja Hanna-Riina Vuontisjärvi tapasivat juuri ensimmäistä kertaa yhtilökumppaneina.